Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/69301
Type: | TCC |
Title: | Perfil da agroindústria no Ceará |
Title in English: | Profile of agroindustry in Ceará |
Authors: | Nogueira, Pedro Ivo Soares |
Advisor: | Costa, Edward Martins |
Keywords: | Agroindústria;Censo agropecuário;Mandioca;Ceará |
Issue Date: | 2022 |
Citation: | NOGUEIRA, Pedro Ivo Soares. Perfil da agroindústria no Ceará. 2022. 19 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022. |
Abstract in Brazilian Portuguese: | O presente trabalho teve como objetivo geral a caracterização do setor agroindustrial cearense, por meio da análise de dados decorrentes do censo agropecuário de 2017. A partir daí, três aspectos foram pontos principais de análise, o número de estabelecimentos, a quantidade produzida e o valor arrecado pelas agroindútrias, tais fatores foram analisados baseados nos produtos processados por cada estabelecimento. Para isso, foi utilizado o método de estatística descritiva, para analisar muitos valores com o mesmo sentido. Com isso, os dados foram agrupados em tabelas para melhor observação dos resultados e assim, chegar à conclusão de que a maior parte dos estabelecimentos processam farinha de mandioca e que maior parte das agroindústrias possuem até 0,1 hectare de área. Vale-se observar que a falta de pesquisas e trabalhos sobre este setor da economia cearense, dificultam uma boa análise do perfil agroindustrial do estado, portanto, esse devido trabalho servirá para auxiliar em pesquisas futuras que analisarão a agroindústria do Ceará. |
Abstract: | The purpose of this study was to characterize the agroindustrial sector in Ceará, through the analysis of data from the 2017 agricultural census. From there, three aspects were the main points of analysis, the number of establishments, the amount produced and the amount collected by the agro-industries, those factors were analyzed based on the products processed by each establishment. For this, the descriptive statistics method was used to analyze many values with the same meaning. With this, the data were grouped in tables for better observation of the results and, thus, reach the conclusion that most establishments process cassava flour and that most agro-industries have up to 0.1 hectare of area. It is worth noting that the lack of research and work on this sector of the economy of Ceará makes a good analysis of the agroindustrial profile of the state difficult, therefore, this due work will serve to assist in future research that will analyze the agroindustry of Ceará. |
URI: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/69301 |
Appears in Collections: | AGRONOMIA - Monografias |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2022_tcc_pisnogueira.pdf | 255,51 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.