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dc.contributor.authorCarvalho, Fátima Cristiane Teles de-
dc.contributor.authorRodriguez, Marina Teresa Torres-
dc.contributor.authorMenezes, Francisca Gleire Rodrigues de-
dc.contributor.authorSousa, Oscarina Viana de-
dc.contributor.authorHofer, Ernesto-
dc.contributor.authorVieira, Regine Helena Silva dos Fernandes-
dc.date.accessioned2022-07-15T12:06:47Z-
dc.date.available2022-07-15T12:06:47Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationCARVALHO, Fátima Cristiane Teles de; RODRIGUEZ, Marina Teresa Torres; MENEZES; Francisca Gleire Rodrigues de; SOUSA, Oscarina Viana de; HOFNER, Ernesto; VIEIRA Regine Helena Silva dos Fernandes. Ecotypes and virulence factors of Salmonella spp. detected in shrimp farms in State of Ceara, Brazil. Acta Scientiarum Biological Sciences, Maringá, v. 39, n. 4, p. 469-474, 2017.-
dc.identifier.issn1679-9283-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/67132-
dc.description.abstractOur objective was to group in ecotypes 12 serovars of Salmonella isolated from shrimp farming environments in the State of Ceara (Northeast Brazil). Grouping was done based on genotypic virulence factors. Two groups based on the similarity of the Box-PCR were identified: a group consisting of three strains (01 S. ser. Madelia serovar and 02 S. ser. enterica subs. houtenae) and another group consisting of nine isolates (02 S. ser. Saintpaul serovars; 03 S. ser. Infantis; 02 S. ser. Panama; 01 S. entericasubs. enterica; and 01 S. enterica subs. houtenae). Distribution pattern of the serovars was not influenced by the origin matrices (water and sediment). Plasmid virulence genes pefA and invA were detected, unrelated to the serovar and environmental origin of the isolates. The presence of virulence genes in the isolates underlines the potential to trigger salmonellosis events via shrimp consumption. Biomonitoring of these sources of contamination should be encouraged as a protective measure, minimizing health risks and economic losses for the industry.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherActa Scientiarum Biological Sciencespt_BR
dc.subjectWaterpt_BR
dc.subjectSedimentationpt_BR
dc.subjectEnteric Bacteriapt_BR
dc.subjectÁguapt_BR
dc.subjectSedimentaçãopt_BR
dc.subjectBactéria Entericapt_BR
dc.titleEcotypes and virulence factors of Salmonella spp. detected in shrimp farms in State of Ceara, Brazilpt_BR
dc.title.alternativeEcotipos e fatores de virulência de Salmonella spp. detectadas em fazendas de carcinicultura do Ceará, Brasilpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrNosso objetivo foi agrupar em ecotipos 12 sorovares de Salmonella isolados em ambientes de carcinicultura no Estado do Ceará. O agrupamento foi feito a partir da pesquisa de fatores genotípicos de virulência. Constatou-se a formação de dois grupos baseados na similaridade do Box-PCR: um grupo com três estirpes (01 sorovar S. ser. Madelia e 02 sorovares S. enterica subs. houtenae) e outro constituído por nove isolados (02 sorovares S. ser. Saintpaul, 03 sorovares S. ser. Infantis, 02 sorovares S. ser. Panama, 01 sorovar S. enterica subs. enterica e 01 sorovar S. enterica subs. houtenae). O padrão de distribuição dos sorovares não sofreu influência das matrizes de origem (água e sedimento). Os genes de virulência plasmidial pefA e invA foram detectados independente do sorovar e da origem ambiental dos isolados. A presença desses genes de virulência nos isolados de carcinicultura evidencia o potencial para desencadear eventos de salmonelose relacionados ao consumo de camarão. O biomonitoramento dessas fontes de contaminação deve ser incentivado como medida protetiva, minimizando os riscos do ponto de vista sanitário e das perdas econômicas para o setor da carcinicultura.pt_BR
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