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Type: Artigo de Periódico
Title: Eficácia in vitro de óleos essenciais de espécies de Piperaceae no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttnerae
Title in English: In vitro efficacy of essential oils of Piperaceae species in the control of acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae
Authors: Santos, Welliton Bezerra dos
Majolo, Cláudia
Santos, Daniel Silva dos
Rosa, Márcio Carvalho
Monteiro, Patrícia Castro
Rocha, Maria Juliete Souza
Oliveira, Maria Inês Braga de
Chaves, Francisco Célio Maia
Chagas, Edsandra Campos
Keywords: Tambaqui;Colossoma macropomum;CE50
Issue Date: 2019
Publisher: Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal
Citation: SANTOS, Welliton Bezerra dos et al. Eficácia in vitro de óleos essenciais de espécies de Piperaceae no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttnerae. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, Fortaleza, v. 13, n. 3, p. 376-386, jul./set. 2019.
Abstract in Brazilian Portuguese: Este estudo investigou a eficácia in vitro dos óleos essenciais (OEs) de quatro espécies de plantas da família Piperaceae, sendo elas; Piper hispidinervum, Piper hispidum, Piper marginatum e Piper callosum, no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttnerae que acomete o tambaqui. As concentrações testadas de OE foram: 0,19; 0,39; 0,78; 1,56; 3,125; 6,25; 12,5; 25 e 50 mg.mL-1 , em triplicata, em placas de petri contendo 10 parasitos por placa. Neste ensaio in vitro, todos os OEs estudados mostraram eficácia anti-helmíntica contra o acantocéfalo N. buttnerae. Houve maior mortalidade dos parasitos nas maiores concentrações e tempos de exposição aos OEs testados. As concentrações efetivas 50% (CE50) foram obtidas através análise de probitos e avaliadas conforme o tempo de exposição em 2, 6 e 24 horas. O OE de P. hispidinervum apresentou menores valores de CE50, de 0,56; 0,54 e 0,51 mg.mL-1 comparados aos valores de obtidos para Piper hispidum (CE50 de 5,44; 3,85 e 1,75 mg.mL-1 ), Piper marginatum (CE50 de 2,98; 1,3 e 1,27 mg.mL-1 ) e Piper callosum (CE50 de 2,66; 2,16 e 2,16 mg.mL-1 ).
Abstract: This study investigated the in vitro efficacy of essential oils (OEs) of four species of plants of the family Piperaceae, these being; Piper hispidinervum, Piper hispidum, Piper marginatum and Piper callosum, in the control of Neoechinorhynchus buttnerae acanthocephalus that affect tambaqui. The tested concentrations of OE were: 0.19; 0.39; 0.78; 1.56; 3.125; 6.25; 12.5; 25 and 50 mg.mL-1, in triplicate, into petri dishes containing 10 parasites per plate. In this in vitro assay, all OEs studied showed significant activity against the acanthocephal N. buttnerae. There was higher mortality of the parasites at the highest concentrations and times of exposure to the OEs tested. Effective concentrations of 50% (EC50) were obtained through probit analysis and evaluated according to the exposure time in 2, 6 and 24 hours. The OE of P. hispidinervum showed lower values of EC50 (0,56; 0,54 e 0,51 mg.mL-1) compared to the values obtained for Piper hispidum (EC50 de 5,44; 3,85 e 1,75 mg.mL-1), Piper marginatum (EC50 de 2,98; 1,3 e 1,27 mg.mL-1 ) and Piper callosum (EC50 de 2,66; 2,16 e 2,16 mg.mL-1).
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55191
ISSN: 1981-2965
Access Rights: Acesso Aberto
Appears in Collections:DZO - Artigos publicados em revista científica

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