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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorSantos, Welliton Bezerra dos-
dc.contributor.authorMajolo, Cláudia-
dc.contributor.authorSantos, Daniel Silva dos-
dc.contributor.authorRosa, Márcio Carvalho-
dc.contributor.authorMonteiro, Patrícia Castro-
dc.contributor.authorRocha, Maria Juliete Souza-
dc.contributor.authorOliveira, Maria Inês Braga de-
dc.contributor.authorChaves, Francisco Célio Maia-
dc.contributor.authorChagas, Edsandra Campos-
dc.date.accessioned2020-11-12T12:40:24Z-
dc.date.available2020-11-12T12:40:24Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationSANTOS, Welliton Bezerra dos et al. Eficácia in vitro de óleos essenciais de espécies de Piperaceae no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttnerae. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, Fortaleza, v. 13, n. 3, p. 376-386, jul./set. 2019.pt_BR
dc.identifier.issn1981-2965-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55191-
dc.description.abstractThis study investigated the in vitro efficacy of essential oils (OEs) of four species of plants of the family Piperaceae, these being; Piper hispidinervum, Piper hispidum, Piper marginatum and Piper callosum, in the control of Neoechinorhynchus buttnerae acanthocephalus that affect tambaqui. The tested concentrations of OE were: 0.19; 0.39; 0.78; 1.56; 3.125; 6.25; 12.5; 25 and 50 mg.mL-1, in triplicate, into petri dishes containing 10 parasites per plate. In this in vitro assay, all OEs studied showed significant activity against the acanthocephal N. buttnerae. There was higher mortality of the parasites at the highest concentrations and times of exposure to the OEs tested. Effective concentrations of 50% (EC50) were obtained through probit analysis and evaluated according to the exposure time in 2, 6 and 24 hours. The OE of P. hispidinervum showed lower values of EC50 (0,56; 0,54 e 0,51 mg.mL-1) compared to the values obtained for Piper hispidum (EC50 de 5,44; 3,85 e 1,75 mg.mL-1), Piper marginatum (EC50 de 2,98; 1,3 e 1,27 mg.mL-1 ) and Piper callosum (EC50 de 2,66; 2,16 e 2,16 mg.mL-1).pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherRevista Brasileira de Higiene e Sanidade Animalpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectTambaquipt_BR
dc.subjectColossoma macropomumpt_BR
dc.subjectCE50pt_BR
dc.titleEficácia in vitro de óleos essenciais de espécies de Piperaceae no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttneraept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrEste estudo investigou a eficácia in vitro dos óleos essenciais (OEs) de quatro espécies de plantas da família Piperaceae, sendo elas; Piper hispidinervum, Piper hispidum, Piper marginatum e Piper callosum, no controle do acantocéfalo Neoechinorhynchus buttnerae que acomete o tambaqui. As concentrações testadas de OE foram: 0,19; 0,39; 0,78; 1,56; 3,125; 6,25; 12,5; 25 e 50 mg.mL-1 , em triplicata, em placas de petri contendo 10 parasitos por placa. Neste ensaio in vitro, todos os OEs estudados mostraram eficácia anti-helmíntica contra o acantocéfalo N. buttnerae. Houve maior mortalidade dos parasitos nas maiores concentrações e tempos de exposição aos OEs testados. As concentrações efetivas 50% (CE50) foram obtidas através análise de probitos e avaliadas conforme o tempo de exposição em 2, 6 e 24 horas. O OE de P. hispidinervum apresentou menores valores de CE50, de 0,56; 0,54 e 0,51 mg.mL-1 comparados aos valores de obtidos para Piper hispidum (CE50 de 5,44; 3,85 e 1,75 mg.mL-1 ), Piper marginatum (CE50 de 2,98; 1,3 e 1,27 mg.mL-1 ) e Piper callosum (CE50 de 2,66; 2,16 e 2,16 mg.mL-1 ).pt_BR
dc.title.enIn vitro efficacy of essential oils of Piperaceae species in the control of acanthocephalan Neoechinorhynchus buttneraept_BR
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