Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/45956
Type: | Dissertação |
Title: | Estudo de comparação do valor nutritivo em diferentes cultivares de capim elefante (Pennisetum purpureum Schum.) nas condições litorâneas cearenses. |
Authors: | Sales, Francisco Sérgio Moura |
Advisor: | Viana, Obed Jerônimo |
Keywords: | Zootecnia |
Issue Date: | 1982 |
Citation: | SALES, Francisco Sérgio Moura. Estudo de comparação do valor nutritivo em diferentes cultivares de capim elefante (Pennisetum purpureum Schum.) nas condições litorâneas cearenses. 1982. 54 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 1982. |
Abstract in Brazilian Portuguese: | Este trabalho, através das análises químico-bromatológicas, visa determinar o valor nutritivo em dezenove cultivares de capim elefante (Pennisetum purpureum Schum.), em duas épocas de corte, nas condições litorâneas cearenses. Utilizou-se na execução desta pesquisa o material oriundo do experimento agronômico já concluído por MACIEL15. O delineamento experimental, foi inteiramente ao acaso num esquema fatorial de 2 x 19 (duas épocas de corte e dezenove cultivares de capim elefante), com duas repetições. Observou-se que houve efeito significativo (P < 0,05) para épocas no que diz respeito ao conteúdo de proteína bruta, fibra bruta e fósforo. Para cultivares, ocorreu significância estatística para todos os parâmetros analisados. A interação épocas x cultivares foi significativa (P < 0,05) para todas as variáveis medidas, exceto para resíduo mineral. Considerando as produções de matéria seca digestível em toneladas por hectare e os percentuais de proteína bruta na matéria seca, seis dos dezenove cultivares de capim elefante (Pennisetum purpureum Schum.) estudados foram considerados superiores aos demais em potencial nutritivo representados pelos cultivares TAIWAN-145; MALAIA 2247; IRI-381; URUCKWONA; MINEIRO; e IRI-323 com 2,71 t/ha; 2,45 t/ha; 2,42 t/ha; 2,41 t/ha; 2,27 t/ha; e 2,26 t/ha de matéria seca digestível e 6,69%; 5,64%; 6,69%; 7,34%; 6,34% e 6,48% de proteína bruta na matéria seca, respectivamente. |
Abstract: | This research aimes to determine the nutritional value of nineteen varieties of elefant grass (Pennisetum purpureum Schum.) in two different times of cutting, under conditions of the Ceará Coast. Chemical and bromatological analises were done for crude proteine, crude fiber, dry matter, organic matter, phosphorus, mineral residue and "in vitro" digestibility. Besides that, it was obtained digestive dry matter production. The elefant grass cultivars used were obtained from an experiment already finished by MACIEL15. The experimental design was entirely random and factorial 2 x 19 (two cut times and nineteen cultivars of elefant grass) with two repplication. It was observed a significant effect (P < 0,05) times of cutting in relation to crude proteine, crude fiber and phosphorus. Statistical significance was found for cultivars, in relation to all of the studied parameters.The interaction time of cutting x varieties was signlficant (P < 0,05) for all of the variables, except mineral residue. The studied cultivars of elephant grass (Pennisetum purpureum Schum.) were evaluated on the basis of digestive dry matter production in tons per hectar, and crude proteine and dry matter as percentages. The obtained results showed that six of the nineteen studied cultivars were better than the others in nutritive potential. These better cultivars were Taiwan-145; Malaia-2247; IRI-381; Uruckwona; Mineiro; e IRI-323 with 2,71 t/ha; 2,45 t/ha; 2,42 t/ha; 2,41 t/ha; 2,27 t/ha; e 2,26 t/ha in digestive dry matter, and 6,69%; 5,64%; 6,69%; 7,34%; 6,34% e 6,48% in crude proteine, respectively. |
URI: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/45956 |
Appears in Collections: | PPGZO - Dissertações defendidas na UFC |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
1982_dis_fsmsales.pdf | 33,86 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.