Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/34545
Type: Artigo de Periódico
Title: Notas adicionais sobre Diaphus Adenomus Gilbert, 1905 (Actinopterygii: myctophidae) no Estado da Bahia, Oceano Atlântico Ocidental
Title in English: Additional notes on Diaphus adenomus Gilbert, 1905 (Actinopterygii: Myctophidae) in Bahia State, Brazil, western Atlantic Ocean
Authors: Silva, Jailza Tavares de Oliveira
Lopes, Paulo Roberto Duarte
Olavo, George
Keywords: Peixe - Histologia;Peixe - Tamanho;Diaphus adenomus;Peixe - Nutrição
Issue Date: Jan-2016
Publisher: Instituto de Ciências do Mar
Citation: SILVA, J. T. de O.; LOPES, P. R. D.; OLAVO, G. Notas adicionais sobre Diaphus Adenomus Gilbert, 1905 (Actinopterygii: myctophidae) no Estado da Bahia, Oceano Atlântico Ocidental. Arquivos de Ciências do Mar, Fortaleza, v. 49, n.1, p. 91-94, jan. 2016.
Abstract in Brazilian Portuguese: São apresentadas novas informações sobre caracteres merísticos e morfométricos e dieta alimentar com base em 40 indivíduos de Diaphus adenomus Gilbert, 1905 (Actinopterygii: Myctophidae), coletados no Estado da Bahia, Brasil, Oceano Atlântico ocidental. O comprimento total variou de 139,0 mm a 230,0 mm. Pequenas variações foram observadas com relação aos caracteres morfométricos, merísticos e proporções corporais. Maturidade sexual foi observada em indivíduos com comprimento variando entre 174,0 mm e 230,0 mm. A dieta alimentar de D. adenomus consiste principalmente de peixes e camarões.
Abstract: New information on meristic and morphometric characters and on feeding diet of Diaphus adenomus Gilbert, 1905 (Actinopterygii: Myctophidae), based on the catch of 40 specimens off Bahia State, Brazil, western Atlantic Ocean, is presented. Total length ranged from 139.0 mm to 230.0 mm. Slight variations were observed with respect to meristic and morphometric characters and body proportions. Sexual maturity was observed in female specimens with length varying from 174.0 mm to 0230.0 mm. The feeding diet D. adenomus consists mainly of fish and shrimp.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/34545
Appears in Collections:LABOMAR - Artigos publicados em revistas científicas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2016_art_jtdeosilva.pdf258,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.