Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/70439
Type: Artigo de Periódico
Title: O uso de Artemia sp. como organismo-teste para avaliação da toxicidade das águas residuárias do beneficiamento da castanha de caju antes e após tratamento em reator biológico experimental.
Title in English: The use of Artemia sp. as a test-organism to assess the toxicity of the cashew nut improvement industry effluent before and after the treatment by an experimental biological reactor
Authors: Pimentel, Marcionília Fernandes
Silva Junior, F. C. G
Santaella, Sandra Tédde
Costa-Lotufo, Letícia Veras Costa
Keywords: Espécies - Artemia sp;Tratamento de efluentes;Castanha de caju;Species - Artemia sp;Effluents treatment;Cashew nut industry
Issue Date: 2011
Publisher: Journal of the Brazilian Society of Ecotoxicology,
Citation: PIMENTEL, Marcionília Fernandes; SILVA JUNIOR, F. C. G.; SANTAELLA, Sandra Tédde; COSTA-LOTUFO Letícia Veras Costa. O uso de Artemia sp. como organismo-teste para avaliação da toxicidade das águas residuárias do beneficiamento da castanha de caju antes e após tratamento em reator biológico experimental. Journal of the Brazilian Society of Ecotoxicology, São Paulo, v. 6, p. 15-22, 2011. Disponível em: DOI: 10.5132/jbse.2011.01.003. Acesso em: 3 fev. 2023
Abstract in Brazilian Portuguese: No Ceará, a castanha está entre os principais produtos de exportação, produzindo durante seu beneficiamento, quantidades significativas de águas residuárias. O objetivo deste trabalho foi avaliar a remoção da carga tóxica das águas residuárias de uma indústria de castanha de caju após tratamento em um reator aeróbio experimental inoculado com fungos, por meio do teste agudo com o microcrustáceo Artemia sp. e dos níveis de fenóis totais e DQO. Os resultados mostraram que o afluente foi altamente tóxico com elevados níveis de DQO e fenóis. Além disso, o tratamento biológico melhorou todos os parâmetros analisados. A mortalidade foi reduzida de 84,7 ± 29,3% no afluente para 16,3 ± 25,6% no efluente. A remoção de fenóis totais chegou a 98,1%, enquanto que as taxas de remoção de DQO alcançaram um valor máximo de 95,8%. Os três parâmetros apresentaram forte correlação positiva. Deste modo, pode-se concluir que o teste de toxicidade aguda com Artemia sp. constitui uma importante ferramenta de monitoramento da eficiência de reatores biológicos utilizados no tratamento de efluentes ricos em fenóis e, além disso, que o tratamento biológico mostrou-se bastante eficaz na melhora da qualidade ambiental de águas residuárias do beneficiamento da castanha de caju.
Abstract: he cashew nut is among the most important products of exportation for the State of Ceará, generating considerable amounts of contaminated wastewater. In this context, the aim of this research was to evaluate the efficiency of a biological reactor inoculated with funghi in the treatment of cashew nut industry wastewater using as end-points: the acute toxicity to the microcrustacean Artemia sp., Total Phenol Content (TPC) and Chemical Oxygen Demand (COD). Results showed that the plant effluent is highly toxic, presenting elevated levels of TPC and COD. In addition, it was demonstrated the efficacy of the biological treatment. The mortality was reduced from 84.7 ± 29.3% to 16.3 ± 25.6%. The reduction of TPC reached a maximum of 98.1%, while the reduction for COD levels reached 95.8%. There was a strong positive correlation between toxicity, TPC and COD. It was clearly concluded that the acute toxicity test using Artemia sp. is an important tool in the monitoring of biological reactors efficiency in the treatment of phenol enriched effluents. In addition, it was possible to observe that the biological treatment greatly improved the quality of wastewater from the cashew nut industry.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/70439
ISSN: ISSN: 2236-1693
Appears in Collections:LABOMAR - Artigos publicados em revistas científicas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2011_art_mfpimentel.pdf655,12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.