Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/62098
Type: Artigo de Periódico
Title: Fatores determinantes do nível tecnológico dos produtores de maracujá no extremo sul da Bahia
Title in English: Determinant factors of the technological level of passion fruit producers in the extreme south of Bahia
Authors: Araújo, Antônio Carlos de
Silva, Lúcia Maria Ramos
Khan, Ahmad Saeed
Araújo, Leonardo Ventura de
Keywords: Tecnologia;Frutas - Cultivo;Bahia;Fruit crops
Issue Date: Jan-2010
Publisher: Revista Agrotrópica
Citation: ARAÚJO, Antônio Carlos de; SILVA, Lúcia Maria Ramos; KHAN, Ahmad Saeed; ARAÚJO, Leonardo Ventura de. Fatores determinantes do nível tecnológico dos produtores de maracujá no extremo sul da Bahia. Revista Agrotrópica, Ilhéus, v. 22, n.1, p. 29-36, jan. 2010.
Abstract in Brazilian Portuguese: O Estado da Bahia é o maior produtor de maracujá do Brasil com uma produção equivalente a 34,6% do total produzido no país. No Extremo Sul da Bahia, a cultura encontra-se em franca expansão, com potencial de gerar emprego e renda, além de contribuir na diversificação da região cuja economia encontra-se ainda comprometida pela crise do cacau. Ademais, esta região é beneficiada, principalmente, pela sua localização que facilita o escoamento e a comercialização da produção. Este trabalho teve como objetivos identificar o nível tecnológico da cultura do maracujá e analisar os fatores condicionantes da adoção tecnológica por parte dos produtores. Foram utilizados dados primários obtidos com a aplicação de 101 questionários diretamente aos produtores. Dentre os resultados citam-se: o índice tecnológico para a cultura do maracujá foi de 0,680, considerado um bom padrão tecnológico, de acordo com a classificação adotada. Os principais fatores condicionantes da adoção tecnológica são: o crédito agrícola, o nível de escolaridade, o número de anos na atividade e o grau de satisfação do produtor com a atividade.
Abstract: Bahia state is the largest producer of passion fruit in Brazil with an output equivalent to 34.6% of the total production of the country. In the extreme south of Bahia, the crop is expanding with the potential to generate employment and income, besides contributing to the diversification of the region whose economy is still undermined by the cacao crisis. Furthermore, this region is favored mainly by its location that facilitates the flow of production and marketing. This study aimed to identify the technological level of the passion fruit crop and analyze the factors that influence technology adoption by farmers. The primary data was obtained by the application of 101 questionnaires directly to producers. Among the results that can be cited are: the technology index for the passion fruit crop was 0.680, which is considered a good technological standard, according to the classification adopted. The main factors affecting the adoption of technology are: agricultural credit, educational level, number of years in the activity and degree of satisfaction of the producer with the activity.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/62098
ISSN: 0103-3816
Access Rights: Acesso Aberto
Appears in Collections:DEA - Artigos publicados em revista científica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2010_art_acaraujo.pdf111,76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.