Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426
Type: TCC
Title: Aluá: Uma bebida brasileira
Authors: Fernandes, Leandro Moura
Advisor: Xavier, Leandro Pinto
Keywords: Aluá;Fermentação;Gastronomia
Issue Date: 2021
Citation: FERNANDES, Leandro Moura. Aluá: Uma bebida brasileira. 2021. 28 f. Monografia (Graduação em Gastronomia) - Instituto de Cultura e Arte, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2021.
Abstract in Brazilian Portuguese: O objetivo deste trabalho é reunir informações sobre a bebida fermentada originária do Brasil chamada aluá, a pesquisa foi composta inteiramente em cima de bibliografias e documentos disponíveis de forma física ou digital. Os tópicos discutidos foram, variações, similaridades, festejos, insumos, utensílios e sua ocorrência na literatura brasileira. O aluá que nesta pesquisa bibliográfica manifestou-se em diversos materiais, mostra-se em culturas diferentes, adentro em religiões diversas, visto em tempos variados, sinalizou que ele tem uma importância cultural para o Brasil. Também há indicativo de escassez de materiais acadêmicos sobre o assunto, tornando este trabalho significativo posteriormente.
Abstract: The objective of this work is to gather information about the fermented drink originating in Brazil called aluá, the research was composed entirely on bibliographies and documents available in physical or digital form. The topics discussed were its variations, celebrations, similarity, ingredients, utensils and their occurrence in Brazilian literature. The aluá that in this bibliographic research was manifested in different materials, shows itself in different cultures, within different religions, seen at different times, signaled that it has a cultural importance for Brazil. There is also an indication of a shortage of academic materials on the subject, making this work significant later.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/59426
Appears in Collections:GASTRONOMIA - Monografias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2021_tcc_lmfernandes.pdf579,93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.