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dc.contributor.authorSabry Neto, Hassan-
dc.contributor.authorSantaella, Sandra Tédde-
dc.contributor.authorNunes, Alberto Jorge Pinto-
dc.date.accessioned2021-05-20T12:10:41Z-
dc.date.available2021-05-20T12:10:41Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationSABRY NETO, Hassan; SANTAELLA, Sandra Tédde; NUNES, Alberto Jorge Pinto. Bioavailability of crude protein and lipid from biofloc meals produced in an activated sludge system for white shrimp, Litopenaeus vannamei. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 44, n. 8, p. 269-275, 2015.pt_BR
dc.identifier.issn1806-9290-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/58500-
dc.description.abstractThe present study compared the bioavailability of crude protein and lipid from biofloc meals generated with an activated sludge system using two water sources: wastewater from shrimp experimental culture (BFL-W) and, artificially, using clean seawater (BFL-C). The sludge system operated by chemical and organic fertilization three times per week. Sampling of bioflocs occurred every two days during 81 days. To evaluate digestibility, each type of biofloc meal was incorporated into a reference diet (REF) at 300 g/kg. Another diet acted as a negative control (NEG) by using fish waste meal. The apparent digestibility of bioflocs was estimated by the indirect method using chromic oxide (Cr2 O3 ) as the inert marker at 10 g/kg of the diet. Juvenile L. vannamei of 5.09±0.79 g (n = 440) were stocked at 10 shrimp/tank in 44 tanks of 61 L each that operated under a water recirculating regime. Biofloc meals contained a high ash content (591.0-649.2 g/kg) combined with a low crude protein content (95.9-137.3 g/kg). After 26 days, shrimp achieved a final survival of 93.2±0.8% and a biomass gain of 37.1±1.8 g/tank. Final shrimp body weight ranged from 9.01±0.15 to 9.45±0.13 g. The apparent digestibility coefficient (ADC) of crude protein in the biofloc produced from BFL-W, BFL-C and fish waste meal (NEG) reached 26.0, 25.7, and 64.1%, respectively. Similarly, the lipid ADC was 78.9, 67.9, and 85.8%, respectively. This study indicated that biofloc meals had a low protein availability for L. vannamei. However, although low levels of lipid were present, it proved to be available for the species. The dietary inclusion of biofloc meal appears to have a growth-promoting effect on shrimp, which may be associated with trace minerals, or other nutrients not identified in this study.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherRevista Brasileira de Zootecniapt_BR
dc.subjectProteínapt_BR
dc.subjectCamarãopt_BR
dc.subjectNutriçãopt_BR
dc.titleBiodisponibilidade de proteína bruta e lipídio de refeições biofloc produzidas em um sistema de lodo ativado para camarão branco, Litopenaeus vannamept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrO presente estudo comparou a biodisponibilidade de proteína bruta e lipídio a partir de refeições biofloc geradas com um sistema de lodo ativado utilizando duas fontes de água: águas residuais da cultura experimental do camarão (BFL-W) e, artificialmente, utilizando água do mar limpa (BFL-C). O sistema de lodo operado por fertilização química e orgânica três vezes por semana. A amostragem de bioflocs ocorreu a cada dois dias durante 81 dias. Para avaliar a digestibilidade, cada tipo de refeição biofloc foi incorporada em uma dieta de referência (REF) a 300 g/kg. Outra dieta atuou como um controle negativo (NEG) usando farinha de resíduo de peixe. A digestibilidade aparente dos bioflocos foi estimada pelo método indireto utilizando óxido cromômico (Cr2O3) como marcador inerte a 10 g/kg da dieta. O juvenil L. vannamei de 5,09±0,79 g (n = 440) foi estocado em 10 camarões/tanques em 44 tanques de 61 L cada um que operava sob um regime de recirculação de água. As refeições biofloc continham um alto teor de cinzas (591,0-649,2 g/kg) combinado com um baixo teor de proteína bruta (95,9-137,3 g/kg). Após 26 dias, o camarão alcançou uma sobrevida final de 93,2±0,8% e um ganho de biomassa de 37,1±1,8 g/tanque. O peso final do corpo do camarão variou de 9,01±0,15 a 9,45±0,13 g. O coeficiente de digestibilidade aparente (ADC) da proteína bruta no biofloc produzido a partir de BFL-W, BFL-C e farinha de resíduo de peixe (NEG) atingiu 26,0, 25,7 e 64,1%, respectivamente. Da mesma forma, o Lipatou ADC foi de 78,9, 67,9 e 85,8%, respectivamente. Este estudo indicou que as refeições biofloc tinham baixa disponibilidade de proteína para L. vannamei. No entanto, embora os baixos níveis de lipídio estivessem presentes, ele provou estar disponível para a espécie. A inclusão dietética da refeição biofloc parece ter um efeito promotor do crescimento sobre o camarão, que pode estar associado a minerais de rastreamento, ou outros nutrientes não identificados neste estudo.pt_BR
dc.title.enBioavailability of crude protein and lipid from biofloc meals produced in an activated sludge system for white shrimp, Litopenaeus vannameipt_BR
Aparece en las colecciones: LABOMAR - Artigos publicados em revistas científicas

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