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Type: Dissertação
Title: Bioeficácia da suplementação de metionina sintética em dietas para juvenis do camarão litopenaeus vannamei
Authors: Ferreira, Carla Lourenço
Advisor: Nunes, Alberto Jorge Pinto
Keywords: Litopenaeus vannamei;Metionina;Zootecnica - Desempenho;Camarão - Alimentação e rações
Issue Date: 2018
Citation: FERREIRA, C. L. (2018)
Abstract in Brazilian Portuguese: O presente estudo teve como objetivo comparar a bioeficácia de dietas suplementadas com duas fontes de metionina sintética, DL-Metionina e DL-Metionil-DL-Metionina em dietas para juvenis do camarão branco do Pacífico, Litopenaeus vannamei. Foram avaliados oito tratamentos, havendo variação no tipo de metionina livre (DL-Met e Met-Met), e na suplementação (0,10, 0,19, 0,29, 0,38% da dieta na base seca para DL-Met e 0,11, 0,20, 0,30, 0,39% da dieta para Met-Met), além de uma dieta controle, sem suplementação, com um conteúdo total de metionina de 0,43% proveniente apenas de fontes intactas. O cultivo dos camarões ocorreu durante 63 dias, tendo sido empregado 50 tanques experimentais independentes, operando em regime contínuo de recirculação de água salgada, a uma taxa de 20%, sem filtragem. O peso corporal final foi maximizado com suplementações de DL-Met e Met-Met de 0,19% e 0,20%, equivalente a um total de 0,66% e 0,64% de metionina (1,11% e 1,02% de metionina+cistina), respectivamente. O presente estudo mostrou que dietas suplementadas com as duas fontes de metionina cristalina levam a um aumento no desempenho zootécnico quando comparados à dieta sem suplementação. O desempenho zootécnico de juvenis do L. vannamei não apresentou diferenças significativas quando alimentados com dietas suplementadas com DL-Met e Met-Met.
Abstract: The present study aimed at comparing the bioefficacy of diets supplemented with two sources of synthetic methionine, DL-Methionine and DL-Methionyl-DL-Methionine in diets for the juvenile Pacific white shrimp, Litopenaeus vannamei. Eight treatments were evaluated, varying the free methionine source (DL-Met and Met-Met), and supplementation levels (0.10, 0.19, 0.29, 0.38% on a dry matter basis for DL- Met and 0.11, 0.20, 0.30, 0.39% on a dry matter basis for Met-Met). A diet without methionine supplementation, was used as a control with a total dietary methionine content of 0.43% originating only from intact sources. Shrimp were reared for 63 days, in 50 tanks of 0.5 m3, operating under a continuous water recirculation regime, at a rate of 20% per day, without filtration. Shrimp final body weight was maximized with DL-Met and Met-Met supplemented at 0.19% and 0.20%, equivalent to 0.66% and 0.64% of total dietary methionine (1.11% and 1.02% methionine + cystine), respectively. The present study demonstrated that diets supplemented with both sources of crystalline methionine lead to an increase in shrimp growth performance when compared to a diet without supplementation. No statistical differences were observed on the shrimp growth performance between diets supplemented with DL-Met and Met-Met. However, the level of dietary supplementation and the source of crystalline methionine affected the protein and amino acid composition of the caudal muscle and the digestive gland of shrimp. Higher supplementation levels using Met-Met lead to a higher content of crude protein, essential and non-essential amino acids, in particular methionine, lysine and cystine, in the digestive gland and in the caudal muscle of shrimp.
Description: FERREIRA, C. L. Bioeficácia da suplementação de metionina sintética em dietas para juvenis do camarão Litopenaeus vannamei. 2018. 48f. Dissertação (Mestrado em Ciências Marinhas Tropicais) - Instituto de Ciências do Mar, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2018.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/30787
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