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dc.contributor.authorGorni, Guilherme Rossi-
dc.contributor.authorRibeiro, Maria Lúcia-
dc.contributor.authorGoitein, Roberto-
dc.contributor.authorAmorim, Alberto F.-
dc.date.accessioned2017-09-26T14:07:04Z-
dc.date.available2017-09-26T14:07:04Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationGORNI, G. R. et al. Diet composition of pelagic fish in the southwestern atlantic, Brazil: an isotopic mixtures approach. Arquivos de Ciências do Mar, Fortaleza, v. 50, n. 1, p. 132-140, jan./jul. 2017.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/26096-
dc.description.abstractThe purpose of this study is to characterize, through isotopic mixture models (13C and 15N), the diet of pelagic top predators of the Southwestern Atlantic Ocean. Thus, samples of muscular tissue were collected from individuals of the species: Xiphias gladius, Thunnus obesus, Thunnus alalunga, Thunnus albacares, Prionace glauca, Alopias superciliosus and Isurus oxyrinchus. Results indicate the diet of X. gladius is primarily composed by cephalopods (Ommastrephidae squids). A similar pattern is presented by T. alalunga, whose food is also mainly composed by Ommastrephidae squids. T. obesus and T. albacares present similar compositions, but smaller pelagic fish species are important to their diet compositions. A. superciliosus feeds mainly on Scombridae species (T. albacares and T. alalunga). A. superciliosus diet is composed mainly by Scombridae species, differing from that one from P. glauca, whose diet consists of smaller pelagic fish. The use of information in a conjugated way of the predators’ stomach contents as well as the isotopic tissue analyses may be a important step towards a more complete understanding of pelagic food web composition in Southwestern Atlantic Ocean.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectPeixe - Alimentaçãopt_BR
dc.subjectOceano Atlânticopt_BR
dc.subjectIsótopos estáveispt_BR
dc.titleDiet composition of pelagic fish in the southwestern atlantic, Brazil: an isotopic mixtures approachpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrA proposta do presente trabalho é caracterizar, através de modelos de mistura isotópica (13C e 15N), a dieta de predadores de topo pelágicos do Oceano Atlântico Sudoeste. Para isso, amostras de tecido muscular foram coletadas dos seguintes peixes: Xiphias gladius, Thunnus obesus, Thunnus alalunga, Thunnus albacares, Prionace glauca, Alopias superciliosus e Isurus oxyrinchus. Os resultados indicam que a dieta de X. gladius é composta primariamente de cefalópodes (lulas Ommastrephidae). Um padrão similar é apresentado por T. alalunga, cuja dieta é também composta principalmente por lulas Ommastrephidae. T. albacares e T. obesus apresentam padrões similares de composição da dieta, ambas as espécies alimentam-se primariamente de pequenos peixes pelágicos. A. superciliosus compõe sua dieta principalmente de espécies de Scombridae (T. albacares e T. alalunga), diferentemente de P. glauca, cuja dieta é composta primariamente de peixes pelágicos de menor porte. O uso, de forma conjunta, das informações extraídas tanto do conteúdo estomacal dos predadores, quanto das análises isotópicas de seus tecidos, apresenta-se como um importante passo em direção ao completo entendimento da rede trófica pelágica do Oceano Atlântico Sudoeste.pt_BR
dc.title.enComposição da dieta de peixes pelágicos no atlântico sudoeste: uma abordagem com misturas isotópicaspt_BR
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