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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorParente, Lucélia Sabóia-
dc.contributor.authorCosta, Renata Albuquerque-
dc.contributor.authorVieira, Gustavo Hitzschky Fernandes-
dc.contributor.authorReis, Eliane Moura Falavina dos-
dc.contributor.authorHofer, Ernesto-
dc.contributor.authorFonteles Filho, Antonio Adauto-
dc.contributor.authorVieira, Regine Helena Silva dos Fernandes-
dc.date.accessioned2023-02-01T11:53:13Z-
dc.date.available2023-02-01T11:53:13Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationPARENTE, Lucélia Sabóia; COSTA Renata Albuquerque; VIEIRA, Gustavo Hitzschky Fernandes; REIS, Eliane Moura Falavina; HOFER, Ernesto; FONTELES FILHO, Antonio Adauto; VIEIRA, Regine Helena Silva dos Fernandes. Bactérias entéricas presentes em amostras de água e camarão marinho Litopenaeus vannamei oriundos de fazendas de cultivo no estado do Ceará, Brasil. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, São Paulo, v. 48, p. 46-53, 2011. Disponível em: https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/1666. Acesso em: 1 fev. 2023.pt_BR
dc.identifier.issn1678-4456-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/70392-
dc.description.abstractSamples of water (n = 28) and Litopenaeus vannamei (n = 28) from two shrimp farms in Ceará state, Brazil were evaluated for total coliforms (TC), total thermotolerant coliforms (TTC), coliform species diversity and Salmonella. No water sample presented TTC levels above the maximum level (2,500 MPN/100 mL) established by regulation for brackish water aquaculture producing seafood for human consumption. The most probable number (MPN) of TTC in shrimp samples ranged from <3 to 2.9 x 104 CFU/g. The coliform species most frequently isolated from water and shrimp was Escherichia coli. Only three (5.35%) of the 56 samples tested were positive for Salmonella (Newport and Saintpaul serovars). In spite of the low TTC levels observed, the presence of potentially pathogenic enteric bacteria in shrimp culture is a disquieting finding.  pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherBrazilian Journal of Veterinary Research and Animal Sciencept_BR
dc.subjectEnterobactériaspt_BR
dc.subjectÁguapt_BR
dc.subjectCamarãopt_BR
dc.subjectEnteric bacteriaen
dc.subjectWateren
dc.subjectShrimpen
dc.titleBactérias entéricas presentes em amostras de água e camarão marinho Litopenaeus vannamei oriundos de fazendas de cultivo no estado do Ceará, Brasil.pt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrForam realizados a quantificação de coliformes totais (CT) e termotolerantes (CTT), isolamento e identificação de coliformes, e pesquisa de Salmonella em 28 amostras de água e 28 de camarão da espécie Litopenaeus vannamei, oriundas de duas fazendas de cultivo localizadas no Estado do Ceará, Brasil. Nenhuma amostra de água apresentou índice de CTT acima do limite de 2.500/100 mL preconizado pela legislação para águas salobras destinadas ao cultivo de organismos para fins de consumo. O Número Mais Provável (NMP/g) de CTT das amostras de camarão variou de <3 a 2,9 x 104 . A maior frequência de isolamento de coliformes nas amostras de água e camarão foi a da espécie Escherichia coli. Em apenas três (5,35%), das 56 amostras analisadas, foi detectada a presença de Salmonella sorovar Newport e S. Saintpaul. Apesar do baixo índice de CTT e da baixa incidência de salmonela, a presença dessas bactérias entéricas em ambientes de cultivo de peneídeos é preocupante, uma vez que podem provocar infecções em humanos.pt_BR
dc.title.enEnteric bacteria in water samples and marine shrimp Litopenaeus vannamei cultured in the state of Ceará, Brazilpt_BR
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