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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorReis, Pamela dos-
dc.contributor.authorMarcon, Sonia Silva-
dc.contributor.authorBatista, Vanessa Carla-
dc.contributor.authorMarquete, Verônica Francisquete-
dc.contributor.authorNass, Evelin Matilde Arcain-
dc.contributor.authorFerreira, Patrícia Chatalov-
dc.contributor.authorIchisato, Sueli Mutsumi Tsukuda-
dc.date.accessioned2020-05-22T13:29:27Z-
dc.date.available2020-05-22T13:29:27Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationREIS, Pamela dos et al. Repercussões da alergia ao leite de vaca sob a ótica materna. Rev Rene, Fortaleza, v. 21, e42929, 2020.pt_BR
dc.identifier.issn2175-6783-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/51906-
dc.description.abstractObjective: understanding the repercussions of cow’s milk allergy from the perspective of mothers. Methods: qualitative study, carried out with nine mothers who were found in Facebook groups. Data was collected through semi-structured interviews and submitted to content analysis. Results: three categories emerged: living with the unpreparedness of health services and professionals to diagnose and treat allergies to cow’s milk protein; social isolation: the result of fear and misunderstanding; and the mother as the central figure of care. Conclusion: the rigorous alimentary restriction that results from allergies to the protein in cow’s milk significantly reverberates in the lives of children and families, especially mothers, leading to the social isolation of the family and to insecurity in the use of health and education services, due to the lack of knowledge and preparation of the professionals.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherRev Renept_BR
dc.subjectHipersensibilidade a Leitept_BR
dc.subjectSaúde Materno-Infantilpt_BR
dc.subjectApoio Socialpt_BR
dc.subjectAleitamento Maternopt_BR
dc.subjectDietapt_BR
dc.titleRepercussões da alergia ao leite de vaca sob a ótica maternapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrObjetivo: compreender as repercussões da alergia à proteína do leite de vaca, sob a ótica materna. Métodos: estudo qualitativo, realizado com nove mães, as quais foram localizadas em grupos do Facebook. Dados coletados por meio de entrevistas semiestruturadas e submetidos à análise de conteúdo. Resultados: emergiram três categorias: Convivendo com o despreparo dos profissionais e serviços para diagnóstico e tratamento da alergia à proteína ao leite de vaca; Afastamento social: resultado do medo e da incompreensão; e A mãe no centro do cuidado. Conclusão: a rigorosa restrição alimentar, decorrente da alergia à proteína do leite de vaca, repercute significativamente na vida de crianças e famílias, em especial das mães, desencadeando isolamento social da família e insegurança na utilização de serviços de saúde e educação, devido ao desconhecimento e despreparo de profissionais.pt_BR
dc.title.enRepercussions of cow’s milk allergy from the perspective of motherspt_BR
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