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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorSilva, Thiago Fernandes Alves-
dc.contributor.authorFogaça, Fabíola Helena dos Santos-
dc.contributor.authorVieira, Sidely Gil Alves-
dc.contributor.authorFerreira, Irani Alves-
dc.contributor.authorSantos Filho, Luiz Gonzaga Alves dos-
dc.contributor.authorMagalhães, João Avelar-
dc.contributor.authorLegat, Jefferson Francisco A.-
dc.date.accessioned2018-01-10T17:45:11Z-
dc.date.available2018-01-10T17:45:11Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationSILVA, T. F. A. et al. Physicochemical and sensory quality attributes of the mangrove crab, Ucides cordatus, from the Parnaíba River’s Delta Environmental Protection Area. Arquivos de Ciências do Mar, Fortaleza, v. 47, n. 1, p. 102-109, jul. 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/28952-
dc.description.abstractThe proximate composition and sensory quality attributes of mangrove crab, Ucides cordatus, were investigated. The aim of this study was to demonstrate the nutritive value and sensory parameters of meat of crabs collected at different salinity points. There were no significant differences in the moisture content on meat, but protein and ash contents were significantly higher (P<0.05) in some sites. The sensory analysis showed that these differences influenced the odor and appearance of crab meat. The quality attributes depend on the crab collection site.pt_BR
dc.language.isoen_USpt_BR
dc.publisherInstituto de Ciências do Marpt_BR
dc.subjectCaranguejo-uçá - Valor nutritivopt_BR
dc.subjectDecápode (Crustáceo)pt_BR
dc.subjectUcides cordatuspt_BR
dc.titlePhysicochemical and sensory quality attributes of the mangrove crab, Ucides cordatus, from the Parnaíba River’s Delta Environmental Protection Areapt_BR
dc.title.alternativeAtributos de qualidade físico-química e sensorial do caranguejo uçá, Ucides cordatus, coletado na Área de Proteção Ambiental do Delta do Rio Parnaíbapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrA composição centesimal e os atributos sensoriais de qualidade do caranguejo-uçá, Ucides cordatus, foram avaliados com o objetivo de caracterizar o valor nutritivo e os parâmetros sensoriais da carne de caranguejos coletados em pontos com diferentes salinidades. Não houve diferença significativa na umidade da carne, porém os valores de proteína e cinzas foram estatisticamente maiores (P<0,05) em alguns locais. As análises sensoriais mostraram que essas diferenças influenciaram no cheiro e na aparência da carne do caranguejo. Os parâmetros de qualidade dependem do local de coleta do caranguejo.pt_BR
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