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dc.contributor.advisorAndrade, Eunice Maia de-
dc.contributor.authorSantana, Mônica da Silva-
dc.date.accessioned2024-12-02T17:21:06Z-
dc.date.available2024-12-02T17:21:06Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationSANTANA, Mônica da Silva. Diferentes usos da terra em ambiente semiárido: impactos sobre parâmetros ecológicos. 2021. 110 f. Tese (Doutorado em Ecologia e Recursos Naturais) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2024.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufc.br/handle/riufc/79041-
dc.description.abstractThroughout the development of civilizations, different practices for managing natural resourceshave been used, causing diverse impacts on ecosystems. In the Brazilian semiarid region, theintensification of land use change occurred with the introduction of livestock farming anddryland agriculture, with the cultivation of short-cycle species. However, with technologicaladvances, water bodies were used to irrigate fruit trees that have high added value. Theconversion of the Caatinga into different agrosystems, mainly monocultures, causes impacts onecological interactions and natural resources. Thus, the objective of this study is to analyze howland use change is impacting ecological parameters in a semiarid environment. The study wascarried out in ten land uses to determine total plant biomass, root:shoot ratio, distribution of theroot system along the soil profile, C and N stocks, interactions and C concentrations andnutrients in the soil, and the effects of the soil and climate variables on soil fauna. Mango hadthe highest aboveground and root biomass: 34.2 and 91.3 Mg ha-1. Preserved caatinga wassecond in aboveground biomass: 25.1 Mg ha-1, compared to 9 to 14.1 Mg ha-1 for open caatingaand permanent crops and 3.0 to 11.8 Mg ha-1 for grasses and annual crops. Preserved and opencaatinga, annual crops and forage cactus had root:shoot ratios below 1, while the other systemshad ratios > 1, especially mango (2.7). Most systems had roots concentrated in the 0-15 cmlayer. Although irrigated crops can accumulate more biomass than native forest, replacementby mangoes led to a severe depletion in soil C and N stocks, and all other systems also lost soilC and N. The shallower roots of buffel grass and forage cactus led to losses of C (7 and 18%)and N (7 and 20%, respectively) and accumulations of P, Ca, and Mg in deeper layers. Irrigatedcrops reduced soil C and N stocks. The use of fertilizers in bean and grapevine crops increasedsoil P and K stocks. The activity of detritivores and predators was predominant in the 0-20 cmlayer (monoliths), while the abundance of herbivores and microbivores was greater at the soilsurface (traps). Irrigated agricultural areas presented greater abundance of soil fauna and acommunity structure different from native forest and pasture, due to the continuous availabilityof water. Knowledge of ecological processes at a local scale in semiarid environments allowsthe definition of soil management strategies, such as incorporation of legumes in plantedpastures, increase of organic residues, mainly in mango crops, and maintenance of soil fauna inagroecosystems. These strategies can reduce the negative impacts of land use change in semiarid environments and promote greater sustainability in food production.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.titleDiferentes usos da terra em ambiente semiárido: impactos sobre parâmetros ecológicospt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.contributor.co-advisorGiongo, Vanderlise-
dc.description.abstract-ptbrAo longo do desenvolvimento das civilizações diferentes práticas de manejo dos recursos naturais têm sido utilizadas, causando impactos diversos nos ecossistemas. No Semiárido brasileiro, a intensificação da mudança do uso da terra ocorreu com a introdução da pecuária e da agricultura de sequeiro, com cultivo de espécies de ciclo curto. No entanto, com o avanço tecnológico, os corpos hídricos foram utilizados para irrigar fruteiras que possuem alto valor agregado. A conversão da Caatinga em diferentes agrossistemas, principalmente monocultivos, causa impactos sobre as interações ecológicas e os recursos naturais. Assim, o objetivo do presente estudo é analisar como a mudança do uso da terra está impactando os parâmetros ecológicos em ambiente semiárido. O estudo foi realizado em dez usos da terra para determinação da biomassa vegetal total, relação raiz:parte aérea, distribuição do sistema radicular ao longo do perfil, estoques de C e de N, interações e concentrações de C e nutrientes no solo e diversidade de organismos que vivem no solo. A caatinga preservada apresentou relação raiz:parte aérea de 0.9, enquanto gliricídia, capim buffel e leucena investiram mais em biomassa radicular. Os agrossistemas mangueira e palma reduziram os estoques de C e N no sistema solo-planta. Sobre as interações entre os nutrientes, o P teve maior impacto sobre as concentrações C no solo que o N. Já à adição de fertilizantes em excesso promoveu acúmulo de P e K nos agrossistemas irrigados. Os sistemas radiculares menos profundos do capim buffel e da palma promoveram acúmulo de Ca e Mg nas camadas profundas. As principais ordens da fauna edáfica foram Hymenoptera, Collembola e Coleoptera. A mudança no uso da terra reduziu a riqueza dos organismos edáficos nos agrossistemas pecuários, enquanto os agrossistemas irrigados mantém biodiversidade semelhante a caatinga preservada. O conhecimento dos processos ecológicos em escala local nos ambientes semiárido permite definir estratégias de manejo dos solos, como incorporação de leguminosas em pastagens plantadas, aumento de resíduos orgânicos, principalmente em cultivos de mangueira e manutenção da fauna do solo nos agrossistemas. Podendo assim reduzir os impactos negativos da mudança do uso da terra nos ambientes semiáridos e promover maior sustentabilidade na produção de alimentos.pt_BR
dc.subject.ptbrAgrossistemaspt_BR
dc.subject.ptbrAlocação de recursospt_BR
dc.subject.ptbrBiomassa aérea e radicularpt_BR
dc.subject.ptbrCarbono e nutrientespt_BR
dc.subject.ptbrFauna do solopt_BR
dc.subject.enAgrosystemspt_BR
dc.subject.enResource allocationpt_BR
dc.subject.enAboveground and root biomasspt_BR
dc.subject.enCarbon and nutrientspt_BR
dc.subject.enSoil faunapt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICASpt_BR
local.author.latteshttp://lattes.cnpq.br/2101114012052079pt_BR
local.advisor.latteshttp://lattes.cnpq.br/7012348447122522pt_BR
local.co-advisor.latteshttp://lattes.cnpq.br/7286837776141258pt_BR
local.date.available2024-12-02-
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