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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorMaia, Débora Castelo Branco de Souza Collares-
dc.contributor.authorGraça Filho, Renan Vasconcelos da-
dc.contributor.authorOliveira, Jonathas Sales de-
dc.contributor.authorRocha, Maria Gleiciane da-
dc.contributor.authorAraújo, Géssica dos Santos-
dc.contributor.authorAraújo Neto, Manoel Paiva de-
dc.contributor.authorCordeiro, Rossana de Aguiar-
dc.contributor.authorPereira Neto, Waldemiro de Aquino-
dc.contributor.authorSidrim, José Júlio Costa-
dc.contributor.authorBrilhante, Raimunda Sâmia Nogueira-
dc.contributor.authorRocha, Marcos Fábio Gadelha-
dc.date.accessioned2023-02-08T16:57:34Z-
dc.date.available2023-02-08T16:57:34Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationPEREIRA NETO, W. A. et al. Yeast microbiota of free-ranging amphibians and reptiles from Caatinga biome in Ceará State, Northeast Brazil: High pathogenic potential of Candida famata. Ciência Rural, Santa Maria, v. 51, n. 7, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200742pt_BR
dc.identifier.issn1678-4596-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/70589-
dc.description.abstractStudies on the fungal microbiota of reptiles and amphibians are necessary to better understand of host-microbe interactions and the establishment of fungal disease in these animals. However, these studies are limited. The present researchidentified yeasts from free-ranging reptiles and amphibians from the Caatinga biome andevaluated the virulence factors production, the antifungal susceptibility in planktonic and biofilm growth and the pathogenicity of Candida famata isolates. Twenty-nine isolates of the genera Candida, Cryptococcus and Rhodotorula were identified by phenotypic and/or molecular methods and production of hydrolytic enzymes in vitro by these genera of fungi was evaluated. In addition, susceptibility of planktonic cells and biofilms to azoles and amphotericin B was evaluated. The pathogenicity of C. famata, the most prevalent yeast species isolated, was evaluated using Caenorhabditis elegans model. C. famata was the most prevalent yeast in amphibian and reptilian microbiota. Phospholipase and protease production was observed in 18/29 and 11/29 of the yeast isolates, respectively, while 100% formed biofilms. Itraconazole presented high minimal inhibitory concentrations against C. famata and C. tropicalis. Amphotericin B reduced the biomass and metabolic activity of biofilms. C. famata induced the mortality of C. elegans. In conclusion, reptiles and amphibians are colonized by yeasts capable of producing important virulence factors, especially by Candida spp. that present low susceptibility to azoles which may result from imbalances in ecosystem. Finally, C. famata isolated from these animals presented high pathogenicity, showing the importance of the study of reptile and amphibians fungal microbiota.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherCiência Ruralpt_BR
dc.subjectHerpetofaunapt_BR
dc.subjectYeastspt_BR
dc.subjectAntifungalpt_BR
dc.subjectVirulencept_BR
dc.subjectPathogenicitypt_BR
dc.titleYeast microbiota of free-ranging amphibians and reptiles from Caatinga biome in Ceará State, Northeast Brazil: High pathogenic potential of Candida famatapt_BR
dc.title.alternativeLeveduras da microbiota de anfíbios e répteis do bioma Caatinga no Ceará, Nordeste do Brasil: alto potencial patogênico de Candida famatapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrEstudos sobre a microbiota fúngica de répteis e anfíbios são necessários para melhor compreender as interações hospedeiro-microrganismo e o estabelecimento de doenças fúngicas nesses animais. No entanto, esses estudos são limitados. O objetivo da presente pesquisa foi identificar leveduras isoladas de répteis e anfíbios do bioma Caatinga e avaliar a produção de fatores de virulência, a sensibilidade a antifúngicos no crescimento planctônico e de biofilme e a patogenicidade de Candida famata. Vinte e nove isolados dos gêneros Candida, Cryptococcus e Rhodotorula foram identificados por métodos fenotípicos e/ou moleculares e a produção de enzimas hidrolíticas in vitro por esses gêneros de fungos foi avaliada. Além disso, foi avaliada a suscetibilidade de células planctônicas e biofilmes a azólicos e anfotericina B. A patogenicidade de C. famata, a espécie de levedura isolada mais prevalente, foi avaliada usando Caenorhabditis elegans. C. famata foi a levedura mais prevalente na microbiota de anfíbios e répteis. A produção de fosfolipase e protease foi observada em 18/29 e 11/29 dos isolados de levedura, respectivamente, enquanto 100% formaram biofilmes. O itraconazol apresentou altas concentrações inibitórias mínimas contra C. famata e C. tropicalis. A anfotericina B reduziu a biomassa e atividade metabólica dos biofilmes. C. famata induziu a mortalidade de C. elegans. Em conclusão, répteis e anfíbios são colonizados por leveduras capazes de produzir importantes fatores de virulência, especialmente por cepas de Candida spp. que apresentam baixa suscetibilidade a azólicos que podem resultar de desequilíbrio no ecossistema. Por fim, C. famata isolados desses animais apresentaram alta patogenicidade, mostrando a importância do estudo da microbiota fúngica de répteis e anfíbios.pt_BR
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