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dc.contributor.authorLima, Jaqueline Rabelo de-
dc.contributor.authorViana, Francisco Marto Pinto-
dc.contributor.authorLima, Francisco Aldiel-
dc.contributor.authorPieniz, Vanessa-
dc.contributor.authorGonçalves, Luciana Rocha Barros-
dc.date.accessioned2022-07-18T14:52:13Z-
dc.date.available2022-07-18T14:52:13Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationGONÇALVES, L. R. B. et al. Efficiency of a yeast-based formulation for the biocontrol of postharvest anthracnose of papayas. Summa Phytopathologica, vol. 40, n. 3, p. 203-211, 2014pt_BR
dc.identifier.issn0100-5405-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/67169-
dc.description.abstractTo identify formulations of biological agents that enable survival, stability and a good surface distribution of the antagonistic agent, studies that test different application vehicles are necessary. The efficiency of two killer yeasts, Wickerhamomyces anomalus (strain 422) and Meyerozyma guilliermondii (strain 443), associated with five different application vehicles, was assessed for the protection of postharvest papayas. In this study, after 90 days of incubation at 4ºC, W. anomalus (strain 422) and M. guilliermondii (strain 443) were viable with all application vehicles tested. Fruits treated with different formulations (yeasts + application vehicles) had a decreased severity of disease (by at least 30%) compared with untreated fruits. The treatment with W. anomalus (strain 422) + 2% starch lowered disease occurrence by 48.3%. The most efficient treatments using M. guilliermondii (strain 443) were those with 2% gelatin or 2% liquid carnauba wax, both of which reduced anthracnose by 50% in postharvest papayas. Electron micrographs of the surface tissues of the treated fruits showed that all application vehicles provided excellent adhesion of the yeast to the surface. Formulations based on starch (2%), gelatin (2%) and carnauba wax (2%) were the most efficient at controlling fungal diseases in postharvest papayas.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.publisherSumma Phytopathologicapt_BR
dc.subjectApplication vehiclespt_BR
dc.subjectCarnauba waxpt_BR
dc.subjectGelatinpt_BR
dc.subjectKiller yeastspt_BR
dc.subjectColletotrichum gloeosporioidespt_BR
dc.subjectBiological controlpt_BR
dc.titleEfficiency of a yeast-based formulation for the biocontrol of postharvest anthracnose of papayaspt_BR
dc.title.alternativeEficiência de formulações à base de leveduras para biocontrole da antracnose pós-colheita do mamãopt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrA pesquisa de formulações com agentes biológicos exige estudos com diferentes veículos de aplicação para a seleção dos que permitam a sobrevivência, estabilidade e uma boa distribuição do agente antagônico na superfície a ser tratada. A eficiência de duas leveduras killer, Wickerhamomyces anomalus (cepa 422) e Meyerozyma guilliermondii (cepa 443), associadas com cinco diferentes veículos de aplicação, foi avaliada quanto à proteção do mamão na pós-colheita. Neste trabalho, com 90 dias de incubação a 4 ºC, W. anomalus (cepa 422) e M. guilliermondii (cepa 443) mantiveram-se viáveis em todos os veículos de aplicação testados. Frutos tratados com diferentes formulações (leveduras + veículos de aplicação) tiveram menor incidência de doença (pelo menos 30%) quando comparados a frutos não tratados. No tratamento com W. anomalus (cepa 422) + amido 2% a doença foi 48,3% menor. Nos tratamentos que empregaram a M. guilliermondii (cepa 443), os mais eficientes foram aqueles que utilizaram a gelatina 2% e a cera líquida de carnaúba 2%; ambos reduziram em 50% a antracnose pós-colheita dos mamões. Eletromicrografias do tecido da superfície dos frutos tratados revelaram que todos os veículos de aplicação proporcionaram excelente adesão das leveduras à superfície. As formulações baseadas em amido de milho (2%), gelatina (2%) e cera-de-carnaúba (2%) foram as mais eficientes no controle de doenças fúngicas em pós-colheita de mamão.pt_BR
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