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dc.contributor.authorMatos, José Everardo Xavier de-
dc.contributor.authorSilva, Fernando José Araújo da-
dc.contributor.authorVieira, Priscila Batista-
dc.date.accessioned2021-02-12T16:36:01Z-
dc.date.available2021-02-12T16:36:01Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationMATOS, José Everardo Xavier de; SILVA, Fernando José Araújo da; VIEIRA, Priscila Batista. Solventes para extração do líquido da castanha de caju (LCC) e compatibilidade ambiental. Rev. Tecnol. Fortaleza, v. 29, n. 1, p. 101-109, jun. 2008.pt_BR
dc.identifier.issn2318-0730-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/56539-
dc.description.abstractCNLS is an important by-product of cashew nut processing industry. The industrial practices of extraction impose risks to the environment and to the human health. In the present study alternative solvents were investigated (isopropanol, ethanol and ethanol 96%) to hexane, usually employee. Hexane replacement has foundation in the principles of the “green chemistry”. There are also advantages for workers environmental health and in context of environmental management. Solvent substitution may incorporate value to the technical culture and give a greater environmental competitiveness. The experimental investigation for substitution of hexane by a solvent with larger environmental compatibility showed that the mean CNLS recovery increased with the Polarization Index (PI) of the solvents. The same occurred with regard to Vapor Heating. Results favored the use of ethanol (pure or at 96%). Also, the best extraction index as a function of the number of extraction cycles was reached the ethanol. In spite of the advantages of the alternative solvent modifications in the extraction plant are necessary, and demand a new technological profile. As a final remark ethanol possesses lower toxicity and flammability, higher biodegradation rate, and it is easy to be bought at a low cost compared to hexane. It is also a solvent with better environmental compatibility, compared to hexane.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCompatibilidade ambientalpt_BR
dc.subjectLCCpt_BR
dc.subjectExtração com solventespt_BR
dc.titleSolventes para extração do líquido da castanha de caju (LCC) e compatibilidade ambientalpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrO LCC é um importante subproduto da indústria de beneficiamento de caju. A prática industrial vigente para extração impõe riscos ao meio ambiente e à saúde do trabalhador. No presente estudo foram investigados solventes alternativos (isopropanol, etanol anidro e hidratado) ao hexano, normalmente empregado. A substituição do hexano tem fundamento nos princípios da química verde (green chemistry). Há ainda vantagens sob a ótica da saúde ambiental do trabalhador e em contexto de gestão ambiental. A troca de solvente poderá incorporar valor à cultura técnica e competitividade ambiental. A investigação experimental para substituição do hexano por um solvente com maior compatibilidade ambiental mostrou que os teores médios de recuperação de LCC cresceram com o Índice Polarização (IP) e com o Calor de Vaporização (CVP) dos solventes investigados. Os resultados favoreceram ao uso do etanol (anidro ou hidratado), que foi ratificado pelo melhor índice de extração em função do número de ciclos de extração. Apesar das vantagens do etanol, destacou-se que são necessárias modificações na planta de extração, com exigência de novo perfil tecnológico. O etanol possui menor toxicidade e flamabilidade, maior biodegradabilidade, e disponibilidade quase que imediata no mercado e baixo custo. É, portanto, um solvente de maior compatibilidade ambiental, comparado ao hexano.pt_BR
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