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dc.contributor.authorMonteiro, Lorena Soares-
dc.contributor.authorBorges, David Araújo-
dc.contributor.authorStudart, Ticiana Marinho de Carvalho-
dc.contributor.authorCampos, José Nilson Bezerra-
dc.contributor.authorMota, Francisco Suetônio Bastos-
dc.date.accessioned2020-11-06T13:35:38Z-
dc.date.available2020-11-06T13:35:38Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationMONTEIRO, Lorena Soares; BORGES, David Araújo; STUDART, Ticiana Marinho de Carvalho; CAMPOS, José Nilson Bezerra; MOTA, Francisco Suetônio Bastos. Calculation method for charging water on shrimp farming. RBRH - Revista Brasileira de Recursos Hídricos, Porto Alegre, v. 21, n. 4, p. 789-796, out./dez. 2016.pt_BR
dc.identifier.issn2318-0331-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55045-
dc.description.abstractThe increase of global water demand has stimulated the application of water charging to seek its rational use. However, the establishment of the water tariff for a certain use is not an easy task, given that this tariff must have an elevated value, sufficient to encourage the rational use, but not so elevated, in a manner that compromises or prevents the development of production activities. The present study aimed to evaluate different water tariff values proposed and applied to the shrimp farming industry in Ceará, from 2003 to 2016, and analyze the sensitivity of the industry to these values. The analyses considered the productive performance of the shrimp farming observed by the producers, production costs for the activity, and incomes earned by the producers in 2008. The present study demonstrated that the only tariff value that makes the sector financially attractive is R$1.00/1,000m3, a lower value than the one previously proposed by the state of Ceará (R$ 31.20/1,000m3), which was reduced in the following years. In this context, a model was developed to fix tariffs for shrimp farming, which considers the payment capacity of the entrepreneur and the production costs to cultivate shrimp.pt_BR
dc.language.isoenpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCobrança pela águapt_BR
dc.subjectCapacidade de pagamentopt_BR
dc.subjectCarciniculturapt_BR
dc.subjectWater chargingpt_BR
dc.subjectPayment capacitypt_BR
dc.subjectShrimp farmingpt_BR
dc.titleMétodo de cálculo para cobrança da tarifa pelo uso da água na carciniculturapt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.abstract-ptbrO aumento na demanda pela água no mundo estimulou a aplicação da cobrança na busca pelo uso racional dos recursos hídricos. A fixação da tarifa de água para um determinado uso não é fácil, dado que ela deve ter um valor elevado o bastante que incentive o seu uso racional, porém não elevado o suficiente que comprometa ou impeça o desenvolvimento de atividades produtoras. Este estudo avalia diferentes valores de tarifa sugeridos e aplicados ao setor da carcinicultura no Ceará no período de 2003 a 2016 e analisa a sensibilidade do setor a esses valores. Foram considerados os resultados zootécnicos da atividade, bem como os custos de produção e receitas auferidas pelos produtores no ano de 2008. O estudo mostrou que o único valor de tarifa que torna o setor financeiramente atraente para este uso é o de R$ 1,00/1.000m3, valor bem abaixo do inicialmente proposto pelo Estado (R$ 31,20/1.000m3), o qual foi reduzido em anos posteriores. Neste contexto, foi desenvolvido um modelo para fixação de tarifas para a carcinicultura, o qual considera a capacidade de pagamento dos empresários e o custo de produção dos camarões.pt_BR
dc.title.enCalculation method for charging water on shrimp farmingpt_BR
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