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Tipo: Tese
Título: Aspectos ambientais e socioeconômicos da carcinicultura no estado do Ceará, Brasil: a visão dos empregados e moradores da comunidade de entorno
Título em inglês: Environmental and socioeconomic aspects of carciniculture in the state of Ceará, Brazil: the vision of the employees and dwellers of the environmental community
Autor(es): Almeida, Sérgio Alberto Apolinário
Orientador: Costa, Francisco Hiran Farias
Palavras-chave: Camarão - Cultivo;Indicadores econômicos;Qualidade de vida - Índices;Ética ambiental - Índices
Data do documento: 2014
Citação: ALMEIDA, Sérgio Alberto Apolinário. Aspectos ambientais e socioeconômicos da carcinicultura no estado do Ceará, Brasil: a visão dos empregados e moradores da comunidade de entorno. 2014. 94 f. Tese (Doutorado em Engenharia de Pesca) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2014.
Resumo: O cultivo de camarões, ou carcinicultura, se tornou um dos principais setores da indústria mundial de produção de pescado em termos de expansão e de valor de mercado. No Brasil, o cultivo de camarões marinhos abrange uma área de aproximadamente 18.500 hectares, dos quais 6.580 estão localizados no Estado do Ceará que teve uma produção estimada em 35.000 toneladas no ano de 2012. Em comparação comoutros países, acarciniculturabrasileirateve um desenvolvimentomoderadoocupando uma área decultivoinferiora 20.000ha.No entanto, apesar da importância da carciniculturano desenvolvimento da economiarural, muitas críticas tem sido feitassem a devida comprovaçãotécnica e/oucientíficasobre possíveisimpactosambientais e sociais dosetor. O objetivogeral desta pesquisafoi analisar ospotenciais impactos ambientaise socioeconômicosdefazendas de camarãomarinhonos estuáriosdos riosJaguaribe(Município deAracati), Acaraú(municípiodeAcaraú) eCoreaú(MunicípiosdeCamocimeGranja),na visãode funcionáriose moradores dascomunidades vizinhas.A coleta de dadosaconteceuno período de julhode 2013 a janeirode 2014 eforam utilizadosquestionários eentrevistas com osfuncionários e moradoresdas comunidades do entornodas áreas adjacentes as fazendas.Osdadosobtidos apósosquestionáriosforam codificadosearmazenadosem softwareExceleprocessadode acordo comCONOVER(1999). Os aspectos relativosaos empregadosnessas indústriasindicaramum Índice de Qualidade deVida(IQV) de 0,70, o que demonstraum nível médio dequalidade de vida.Da mesma forma,os aspectosinerentesaos impactos causadospelasfazendas de camarãoaos moradores, indicouÍndice deQualidade de Vida(IQV) de 0,77, o que indica um nível médio dequalidade de vida. Finalmente, o cálculo do Índicede Qualidade Ambiental(IQA) eo Índice de Sustentabilidade Ambiental(ISA)dasfazendas de camarãoapresentaram valores de0,81e 0,88, respectivamente. Como sugestão, para futuros estudos, seria importanteidentificartecnologicamentee economicamenteopçõesviáveis pararesolver oumitigar os impactos ambientaisnegativos de umafutura expansãode fazendas de camarãona região.
Abstract: The cultivation of shrimp, or shrimp farming, has become one of the main sectors of the world fish production industry in terms of expansion and market value. In Brazil, marine shrimp cultivation covers an area of approximately 18,500 ha and 6,580 of them are located in the State of Ceará that had an estimated production of 35,000 tons in the year 2012. In comparison with other countries, Brazilian shrimp farming had a moderate development occupying an area of cultivationless than 20,000 ha.However, despite the importance of shrimp farming in developmentof the rural economy, a lot of criticism has been made without the appropriate technical and/or scientific evidence about possible environmental and social impacts of the industry.The main objective of this research was to analyze the potential environmental and socioeconomic impacts of marine shrimp farms in the estuaries of the rivers Jaguaribe (Municipality of Aracati), Acaraú (Municipality of Acaraú) and Coreaú (Municipalities of Camocim and Granja), in the view of employees and residents of neighboring communities.Data collection took place in the period of July 2013 to January 2014 and it were used questionnaires and interviews with the employees and residents of the neighboring communities of the areas adjacent to shrimp farms. The data produced after the questionnaires were coded and stored in EXCEL software and processed according CONOVER (1999).Aspects concerning to the employees in the farms had indicateda Quality of Life Index (QLI) of 0.70, indicating a “medium” level of quality of life. Similarly, aspects inherent to the impacts caused by the shrimp farms to the residents, showing Quality of Life Index (QLI) of 0.77, indicating a “medium”level of quality of life. Finally, the calculation on the Environmental Quality Index (EQI) and the Environmental Sustainability Index (ESI) of the shrimp farms indicated values of 0.81 and 0.88, respectively. As suggestion for future studies, it would be interesting to identify, economically and technologically, viable optionsto to solve or mitigate the negative environmental impactsrelated to a future expansion of shrimp farms in the region.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/24030
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