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dc.contributor.authorSilva, Yuri Lopes-
dc.contributor.authorGamarra-Rojas, Guillermo-
dc.contributor.authorFernandes, Francisco Eden Paiva-
dc.contributor.authorFarias, Jorge Luís de Sales-
dc.contributor.authorFernandes, Cellyneude de Souza-
dc.date.accessioned2018-12-19T12:31:21Z-
dc.date.available2018-12-19T12:31:21Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationSILVA, Yuri Lopes; GAMARRA-ROJAS, Guillermo ; FERNANDES, Francisco Eden Paiva; FARIAS, Jorge Luis de Sales; FERNANDES, Cellyneude de Souza. A Produção animal na economia da agricultura familiar: estudo de caso no semiárido brasileiro. Caderno de Ciência e Tecnologia, Brasilia, v. 35, n. 1, p. 53-74, 2018.pt_BR
dc.identifier.issn0104-1096-
dc.identifier.urihttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/38177-
dc.description.abstractExtensive livestock farming based on native vegetation of seasonal dry forests as pasture is a tradition inherited from colonization in the Brazilian semiarid region. The article aimed to understand the importance of livestock farming for the economy of family farming in the Sítio Areias community, establishing relationships with the Territory and the municipality of Sobral, state of Ceará, Brazil, through documentary and bibliographic research and semi-structured interviews. Cattle, sheep and goats are highlighted in the Territory. In the municipality there is a retraction of the industrial poultry farming; in contrast, backyard poultry are expanding. Agriculture in the community of Sítio Areias is practiced on small farms, where most families raise animals associated with traditional crops. Species of small animals such as goats, poultry and pigs have replaced cattle due to its ability to adapt to environmental and socioeconomic conditions of these farmers. In this context, livestock shows a relationship between the available area and the diversity of livestock species: the larger the area, the greater the diversification. Purposes of farmers are hierarchically structured, based on the self-consumption, followed by marketing and donation. Such features, which can be translated into use of high biodiversity and an economy of socio-cultural self-reproduction and solidary sharing, have been found to fit family farming peasant production mode.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherCaderno de Ciência e Tecnologiapt_BR
dc.subjectDesenvolvimento ruralpt_BR
dc.subjectEconomia solidáriapt_BR
dc.subjectSistemas de produção agropecuáriapt_BR
dc.titleA Produção animal na economia da agricultura familiar: estudo de caso no semiárido brasileiropt_BR
dc.typeArticlept_BR
dc.description.abstract-ptbrNo Semiárido brasileiro, a pecuária extensiva baseada na vegetação nativa da floresta estacional seca como pasto é uma tradição herdada da colonização. O artigo objetivou compreender a importância da criação de animais para a economia da agricultura familiar do Sítio Areias, estabelecendo relações com o Território e o Município de Sobral, Ceará, por meio de pesquisa documental, bibliográfica e entrevista semiestruturada. No Território cabe destaque aos gados bovino, ovino e caprino. No município, ocorre retração da avicultura industrial. Em contrapartida, as aves de quintal estão em expansão. A agricultura no Sítio Areias é praticada em minifúndios, onde a maioria das famílias cria animais associados a cultivos tradicionais. Espécies de pequenos animais, como caprinos, aves e suínos, vêm substituindo os bovinos, em virtude da sua capacidade de adaptação às condições ambientais e socioeconômicas desses agricultores. Nesse contexto, a pecuária exibe uma relação entre a área disponível e a diversidade de criações: quanto maior a área, maior a diversidade. Há uma hierarquia de importância nos propósitos dos agricultores, partindo do autoconsumo, seguido pela comercialização e pela doação. Tais feições, que podem ser traduzidas em utilização de elevada biodiversidade e uma economia de autorreprodução sociocultural e de partilha solidária, têm sido consideradas próprias das formas de produção da agricultura familiar.pt_BR
dc.title.enAnimal production in the economy of family farming: a case study in the brazilian semiarid regionpt_BR
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