Please use this identifier to cite or link to this item: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/23200
Title in Portuguese: Criando uma literatura nacional: a participação estrangeira e seus reflexos na crítica de José de Alencar
Author: Lemos, Ana Cátia Silva de
Peloggio, Marcelo Almeida
Keywords: José de Alencar
Literatura Brasileira
Crítica estrangeira
Brazilian Literature
Issue Date: 2008
Publisher: Revista Entrelaces
Citation: Lemos, A. C. S.; Peloggio, M. A. (2008)
Abstract in Portuguese: Este artigo tem como objetivo ressaltar a importância de textos críticos estrangeiros, do período romântico, para a formação da literatura brasileira, como os de Ferdinand Denis e Santiago Nunes Ribeiro, mostrando-lhes o reflexo na obra crítica de José de Alencar. Para tanto, comparou-se as perspectivas literárias de cada autor, de modo a destacar a influência da crítica estrangeira na construção da literatura brasileira e no pensamento estético de José de Alencar.
Abstract: This article aims to stand out the foreign critical texts importance, of romantic period, for the Brazilian literature development, as the texts written by Ferdinand Denis and Santiago Nunes Ribeiro, showing them the indirect influence in the Jose de Alencar critical work. Thus, was compared the literary perspectives of each author, in order to detach the influence of the foreign critical texts in the construction of Brazilian literature and in the Jose de Alencar aesthetic thought.
Description: LEMOS, Ana Cátia Silva de; PELOGGIO, Marcelo Almeida. Criando uma literatura nacional: a participação estrangeira e seus reflexos na crítica de José de Alencar. Revista Entrelaces, Fortaleza, v. 1, n. 2, p. 13-19, ago. 2008.
URI: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/23200
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
ISSN: 1980-4571 (online)
Appears in Collections:PPGLE - Artigos publicados em revistas científicas

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2008_art_acslemosmpeloggio.pdf1,82 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.